Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!

Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!

Седмицата на специалното кафе... Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!
Ежегодният годшния конкурс за специално кафе организиран от COE в Коста Рика започна, а в редиците на международното жури е и Йордан Дъбов. Той, както и останалите съдии ще определят най-доброто кафе от фермите на Коста Рика. Това е един наистина невероятен турнир, където работата на всички фермери, стигнали до финалите ще бъде ранкирана спрямо скалата и критериите за оценяване на COE.
Преди всяко едно от тези кафета да стигне до тук, за да бъде оценено от международното жури, се провежда и предварителен кръг на национално ниво. В Коста Рика има над 70 000 фермери. Затова селектирането и отсяването на най-добрите не е лесна задача.
Самите финали, които започват от понеделник ще се проведат в 5 дни и 3 дегустационни кръга.
Всяко едно кафе ще бъде дегустирано минимум 5 пъти от всеки член на журито, като съдиите ще следят внимателно и за най-микроскопичните детайли, които могат да различат едно кафе и да го определят като Specialty Coffee. Да си дегустатор и жури са умения, които учиш цял живот. Хората, които се занимават с това са развили тези качества посредством многобройни дегустации, а да уловиш уникалното в едно кафе и да го оцениш обективно превръща тази задача в истинско предизвикателство.

Всяко едно кафе е изпечено от пекаря на конкурса при еднакви условия, а приготвянето му се организира от поддържащия екип. Турнирът започва с калибрация и дискусия, коментират се критериите, за които журито ще следи зорко. Всеки съдия води своя статистика и оценява кафето спрямо неговия аромат, баланс между сладост и киселинност, послевкус и тяло.

Всяко едно кафе е изпечено от пекаря на конкурса при еднакви условия, а приготвянето му се организира от поддържащия екип. Турнирът започва с калибрация и дискусия, коментират се критериите, за които журито ще следи зорко. Всеки съдия води своя статистика и оценява кафето спрямо неговия аромат, баланс между сладост и киселинност, послевкус и тяло.
Кафетата събрали най-много точки продължават напред и се селектират топ десет, които биват дегустирани още веднъж на финалния ден, когато се избира най-доброто между тях.
Да спечелиш подобен турнир не е просто въпрос на престиж и чест, а душевно удовлетворение за всеки фермер и всеки, който стои зад това кафе. Това е признание за дългогодишна работа и къртовски труд. Работа, която може да бъде провалена, ако дори само един от процесите бъде направен погрешно.
Пожелаваме успех на всички фермери, които участват в най-престижното международно състезание! Ние знаем колко трудна задача е да отглеждаш кафе и за тях това е не просто работа, а традиция, предавана от поколенията. А всички ние очакваме с нетърпение да разберем кое ще бъде най-доброто кафе на Коста Рика за 2015 г.! А с още по-голямо нетърпение – Йордан Дъбов да се върне с някое от тях, за да можем всички да му се насладим и да усетим магията на Коста Рика!
Още подробности, очаквайте скоро.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

..

0,00 лв.

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс кафеварка 6 чаши от CHEMEX®

Кафеварката Хемекс се произвежда от Chemex Corporation в Питсфийлд Масачузетс.  Уредът е създаден през 1941 година от химика Питър Шлумбом с цел подобряване на филтърния тип и..

96,00 лв.

..

0,00 лв.

Свързани статии

Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015
Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на вто..
Tasty Summer - Бургас
Идният уикенд Бургас ще бъде домакин на Tasty Summer, който ще събере под едно небе най-добрите бармани, баристи, сомелиери и кулинарни магьосници.Затова участието ни там е повече от задължително. Сред феерията от вкусове и аромати, неизбежно трябва да посетите и нашия щанд за прясно изпечено, ароматно кафе. Специално за изданието на Tasty Summer днес печем Етиопия Моплако – така харесваната от всички ни етиопска Арабика Типика от фермата на Хелена Георгалис. Специално за гостите на бургаск..

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..