Какво е Cup of Excellence?

Какво е Cup of Excellence?

Cup Of Excellence е състезание за най-доброто кафе в дадена държава, организирано от Alliance of Coffee Excellence“ -организация, основана от група просветени ценители на кафе, които в колаборация с международни правителствени и неправителствени организации застават зад идеята, че такъв тип състезание и онлайн аукцион биха били ефективен начин да се покаже на фермерите, че потребителите оценяват тяхната работа и усилия.
Тъй като голям брой страни-производителки на кафе са се включили в програмата, те споделят едни с други полезна информация и в крайна сметка се превръщат в едно семейство под шапката на Alliance of Coffee Excellence.
Призът „Cup of Excellence“ е най-значимата награда в света на кафе-производителите. Тя се присъжда след строго състезание, което има за цел да подбере най-доброто от най-доброто кафе, отгледано и обработено в съответната страна през годината. Кафетата се оценяват от кафе специалисти от самата държава, в която се провежда дегустацията. Състезанието има няколко кръга, като накрая остават около 150 кафета. Те се оценяват по различни критерии – аромат, вкус, дефекти, тяло; оценяването става по система от 0 до 100 бала, като кафетата с над 84 точки стигат до финалния кръг, който е под юрисдикция на международно жури. Управителят на DABOV Specialty Coffee - Йордан Дъбов е международен съдия на състезанието и всяка година пътува до различни дестинации, за да избира най-добрите кафета.
Кафетата, които участват в „Cup of Excellence“ са специални, защото са много редки. Те са перфектно узрял, внимателно подбран продукт с добре развито тяло, приятен аромат и живителна сладост – качества, които биха могли да съдържат само най-висококачествените сортове кафе.
Броят на наградените кафета зависи изцяло от качеството на продукцията за съответната година. Изискванията са толкова стриктни, че от десетки хиляди участници, остават около 150.
Познавачите на кафето в световен мащаб, които ценят комплексния вкус и аромат на кафетата от този клас, са хората, които с удоволствие изкупуват продуктите победители. Пекарят, закупил кафето, се грижи за това да му осигури класата, която неговите клиенти очакват, а също така да влезе в пряк контакт с фермера-победител. Кафетата се продават в интернет аукцион до 5 седмици след края на конкурса.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Свързани статии

Кое кафе е кисело?
По повод ваши запитвания, ние решихме да направим някои разяснения относно киселото кафе. Оплакванията, че едно кафе е кисело могат сериозно да го обидят. Затова е необходимо да изясним някои от негативните вкусови характеристики, които могат да се появят при кафетата като цяло.Говорейки за „вкус“ е добре да знаем, че „кисел“ е нежелана характеристика във вкуса на едно кафе и този негатив се получава при следните случаи:множество незрели (недоразвити вкусово) черешки, които са попаднали в партид..
Номинациите за председател на ACE 2016 са обявени
Преди дни бяха обявени номинациите за следващия председател на Алианса за отлично кафе – организацията, която прави конкурса Cup Of Excellence реален в страните производителки на добро кафе. Мандатът на председателя е две години. Следващите 6 кандидатури са на хора, постигнали много в света на специалното кафе. Йордан Дъбов, като член на АСЕ също даде своя вот. Представяме ти хората, които работят за по-добрата чашка кафе:   1. Андре Латоре, LaTorre & Dutch Coffee Traders..

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..