Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015

Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015

Саша Шестич е новият бариста-шампион за 2015 година!
Само преди по-малко от две седмици се проведе поредният бариста шампионат, в който взеха участие най-добрите баристи от цял свят.
Представителят на Австралия със сръбски произход, собственик на ONA coffee и “кафе-търсач” – Саша Шестич е новият световен шампион за 2015година.
В надпреварата, която се проведе в Сиатъл, взеха участие над 49 баристи от 47страни.
Челната 6-тица бе запълнена с впечатляващи баристи, като след шампиона Шестич, на второ място се наредиха Чарълс Бабински от G&B Coffee от САЩ, а Бен Път от Канада  (представител на Monogram Coffee) стана 3-ти. Шампионът на Хонконг – Чен Кун Хо от The Cupping Room се представи отлично, но завърши извън челната тройка. 5-та позиция бе за Максуел Колан от Великобритания и на 6-та позиция – Шарлот Мавел – независим бариста от Франция.

Самият шампионат се провежда в 4 дни от по три рунда - четвъртфинали, полуфинал и финал.
Всеки състезател трябва да представи на съдиите 4 еспресо напитки, 4 капучина и 4 авторски напитки, чиято основа е еспресо в рамките на 15 минути под музикален съпровод.
Шестич успя да спечели съдиите с авторската си напитка, направена с винен сок. Той използва гроздов сок, запечатан в съд, пълен с въглероден диоксид, за да симулира процес на ферментация, като по този начин добавя на кафето гроздово-винен аромат.
"Това е една сбъдната мечта", казава Шестич за победата си.
След титлата, Шестич получава над един милион покани от Бразилия, Колумбия,Тайван, Ню Йорк, Ванкувър от различни компании в кафеената индустрия, за да презентира техния продукт, но той иска да остане и да прави това, в което е най-добър – да бъде търсач на specialty coffee.


Благодарение на постоянното му сътрудничество и комуникация с колумбийския си партньор-производител – Камилио Маризалде, иска да създаде перфектния бленд, такъв, че да бъде запомнен. 
Една негова мечта е да напише книга за производителите,процесите на обработка и различните кафе-региони по света.

Имам нужда да вдъхновявам колкото се може повече хора по света, за да направя индустрията по-добра и по-силна. Трябва да напусна работата си и да направя леко преструктуриране, така че да не участвам толкова много в бизнеса. Трябва да затворя тази страница от живота си и да започна нова, още по вълнуваща – казва Шестич.

Поздравяваме Саша за невероятната му победа, желаем му успех с бъдещите проекти, като се надяваме много скоро да имаме от неговите кафета и при нас.

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Свързани статии

В търсене на истината за Етиопското кафе
Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време..
Ферма Моплако
Моплако е една изключителна ферма, разположена в сърцето на Етиопия в планинския регион Иргачеф – безспорно един от най-добрите региони, където може да бъде отглеждано кафе. Характерно за кафетата от региона са сладостта и аромата на цветя, който може да се забележи в повечето от кафетата, както и добре балансираното кремообразното тяло. Фермата е разположена на 1700 – 1800 метра надморска височина, което предоставя един перфектен баланс между темепература и количество валежи, от което се..
Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна!
Седмицата на специалното кафе... Cup of Excellence Коста Рика 2015 започна! Ежегодният годшния конкурс за специално кафе организиран от COE в Коста Рика започна, а в редиците на международното жури е и Йордан Дъбов. Той, както и останалите съдии ще определят най-доброто кафе от фермите на Коста Рика. Това е един наистина невероятен турнир, където работата на всички фермери, стигнали до финалите ще бъде ранкирана спрямо скалата и критериите за оценяване на COE.Преди всяко едно от тези кафе..
Доминиканска република - Лос Лириос
Във фермата „Лос Лириос”, намираща се в региона Барахона е разработена специална програма, която гарантира високото качество на кафето. Преработката “honey” на кафеените зърна е избрана, за да се получи изключителна сладост на напитката. При метода “honey” се събират само зрели череши, които гарантират високо ниво на захари. Обработката става в ръчна машина, в която се премахва месото и кожата на черешките. След това кафеените зърна се разпростират в дървени легла и се оставят на слънце да се из..
Пекарна "ФУРНА Квартална"
Из тесните улички на столичния квартал Лозенец, на ул. „Яворец“ № 6, ароматът на прясно изпечен хляб ни напомня за едно изминало време, когато хлябът беше хляб, баничката беше със сирене, а ябълковият щрудел се разтапяше в устата...Свят, в който бабините рецепти доминират, а всеки един хляб или десерт излязъл от фурната е невероятно вкусен. Във ФУРНА Квартална ще намериш всичко споменато по-горе, а докато избираш, може да се насладиш и на чаша еспресо от бленда Vertigo на DABOV Specialty Coffee...
Защо е важна опаковката за вашето кафе
Съхранението е най-важната стъпка след изпичането на кафето. За да бъде вкусно, то трябва да бъде правилно съхранено. Ние пакетираме прясно изпеченото кафе до 3 - 4 часа след изпичане, като през това време го оставяме да отпочине и да изкара първите въглеродни диоксиди, чийто обем в първите часове след изпичане е най-голям. Факторите, които оказват негативно влияние на кафето след изпичане и от които то трябва да бъде максимално предпазено са: кислород (кафето се окислява, което води д..
Световен бариста шампионат 2016 в Дъблин
Юни е специален месец за всички кафе любители в ирландската столица Дъблин, където вече тече третият ден от Световния бариста шампионат за 2016 г. Tова е най-значимото ежегодно бариста състезание, което се организира от WCE (World Coffee Events)  и целта му е да се фокусира върху популяризирането на кафе културата, както и подобряването и развитието на професията бариста. Освен основните организатори WCE, събитието се подкрепя от маркикато  ..

Коментари към "Саша Шестич - световен бариста шампион на 2015"

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..