Най-нови

Професионална кафемелачка Mahlkoenig Vario Home

Професионална кафемелачка Mahlkoenig Vario Home

Професионална кафемелачка Vario Home на немската компания Mahlkoenig.Технически характеристики:прясно смилане за еспресо, филтър и френска пресаелектрически контрол на порциите (чр..

849,00 лв.

Харио - Уред за приготвяне на чай Ларго

Харио - Уред за приготвяне на чай Ларго

Интересен и удобен метод за приготвяне на чай от Харио.  Изключително лесен за употреба и почистване. Начин за употреба: Поставете уреда върху стойка или кана. Сложете от..

82,00 лв.

Дръжка за тампер Pullman Stealth Black

Дръжка за тампер Pullman Stealth Black

Дръжка за тампер Pullman.Осигурява балансиран тамперЛесно почистванеХладен и гладък на допирСилата и равновесието на тази дръжка ще я превърнат в идеален избор за професионален бар..

96,00 лв.

Pullman Дистрибутор за кафе тип длето

Pullman Дистрибутор за кафе тип длето

Pullman - Дистрибутор за кафе тип длето има за цел да подпомогне постигането на равномерна повърхност преди тампинг. Инструментът е тестван в световен мащаб и има изключителни резу..

276,00 лв.

Най-продавани

Кана за мляко 350 мл. - Concept Art

Кана за мляко 350 мл. - Concept Art

Кана за подгряване на млякоВместимост: 350 мл.За капучино и лате арт.Материал: Неръждаема стоманаСтрана на произход: Германия..

29,00 лв.

Порцеланова чаша за еспресо 55 мл.

Порцеланова чаша за еспресо 55 мл.

Порцеланова чаша с чинийка за еспресо - 1 брой.Специално яйцевидно дъно за постигане по-добър вкус и аромат.Вместимост: 55 мл.Материал:  дебелостенен порцелан, позволяващ по-д..

9,58 лв.

Термометър - Motta

Термометър - Motta

Термометър Motta за измерване температурата на млякото.Удобен захват към каничката.Измерване на температурата до 100 C.Материал: МеталЦвят: СребристПроизход: Италия..

18,00 лв.

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Хемекс филтър 6 чаши от CHEMEX®

Филтри за кафе от CHEMEX® лесни за употребаза 6 чашиНачин на употреба:Поставете филтъра, изсипете смляното кафе, залейте с гореща вода и оставете да се филтрира. След употреба изхв..

16,00 лв.

Любители на кафето

Любители на кафето

Великобритания:

Историята на разпространение на кафето във Великобритания се отличава много от това, което се е случвало в страните от Континентална Европа.

Първо, епохата, през която са се популяризирали „къщите на кафето” тук е била много кратка. Второ, бързо се вкоренила традицията за пиене на кафе в домашна обстановка. Изхождайки от свидетелствата, голяма част от англичаните считали процеса на приготвяне за твърде сложен. Много по-просто и приятно било да си приготвят чай.
Въпреки това Великобритания е една от първите страни, стъпили на пазара на кафето.


Дневникът на Джон Евелин от 1637г. пази разказ за това как турски бежанец доставил  кафе в Оксфорд. Напитката станала много популярна както сред студентите, така и сред преподавателите, след като открили стимулиращия му ефект. В Оксфорд открили клуб на любителите на кафето, който по-късно се преобразувал в Кралско общество.

През 1650г. Джекоб открива първата кафетерия- „Енджелом”. Още едно такова заведение се открива в Лондон, а негов собственик бил гръкът Паскуа Розе.
Както и навсякъде другаде, във Великобритания имало поддръжници и противници на кафето. Някои летописци от 17в. твърдят, че кафето е „сироп от сажди и екстракт от стари ботуши”.Известният политик и реформатор Уилям Кобет считал кафето за „течна мръсотия”.
През 1600г. лондончани с удоволствие посещавали кафетериите, които съхранили своята популярност в следващите 50 години.Тези заведения били жизненоважни за деловите хора- там те се срещали с търговските си партньори, сключвали сделки.
В някои от заведенията имало вход- един пенс, но на посетителите се разрешавало да обсъждат каквото си поискат. Това явление станало известно като „университет за един пенс”, защото тези кафетерии били центрове на политически и литературни влияния.В една кафетерия можело да научите всичко- от политическите новини през новостите в модата, та чак до подробности от живота на знаменитите личности.

Забрана за употреба на кафе 

През 1675г. Карл II издава указ за закриването на кафетериите. Негови съмишленички били лондончанките, които твърдяли в своето писмо, че кафето прави мъжете им сексуално несъстоятелни, а също така, тъй като на жените не било позволено да посещават обществени заведения, пречело на отношенията в семейството и на семейния бюджет.
Мъжете отвърнали, че прекарват по-малко време вкъщи не заради кафето, а заради злите езици на жените си.
Въпреки одобрението на женската половина от населението, забраната не издържала дълго.След многочислени протести и петиции, кафетериите били отворени наново, „при условие, че собствениците няма да допускат четенето на каквито и да е скандални статии и книги, а също така ще възпрепятстват разпространението на измислени и скандални изстъпления срещу правителството.”
С увеличаването на популярността на кафето, се увеличавал и броя на сподвижниците на умерения начин на живот. Под това влияние работниците, докерите и други представители на наемниците, постепенно намалили посещенията си в пивниците, за сметка на кафетериите.

Снижаване на популярността на кафето 
В началото на 18в. атмосферата в кафетериите се изменила съществено. В много от тях, за да привлекат повече клиенти, започнали да продават алкохолни напитки. В отговор на това, интелигенцията започнала да посещава само специално образувани литературни клубове, а изявените джентълмени- частни клубове, разположени в Пал Мал и Сейнт Джеймс.Комерсантите и финансистите решили, че е по-удобно да се работи в специални кантори или други помещения. Ако преди е било невъзможно да се открият вестници само в кафетериите, то през втората половина на 18в. се появили книжарници и библиотеки.
Макар представителите на висшето общество и средната класа да привикнали с ежедневното пиене на кафе, все по-популярен ставал чаят. Появили се заведения от нов тип, където продавали безалкохолни напити и храна. Към края на 18в. Англичаните почти престанали да пият кафе и така чак до втората половина на 20ти век.
Правила за поведение в кафетерия:
«Да посещава кафетерията има право всеки член на обществото, независимо от неговата професия; всички посетители трябва да се намират в една зала, заемайки свободните места по ред; никой няма преимущества; разрешават се спорове и разнообразни беседи, но разговорите на висок глас не се нравят на всички, така че моля пазете тишина…»

Северна Америка

Първите достоверни сведения за разпространението на кафето в Северна Америка датират от 1668г. Две години след това в Бостън е издаден лиценз за търговия с кафе на името на Дороти Джоунс, а скоро след това във всички колонии по източното крайбрежие се появили кафетерии.
В тези времена на обслужването в кафетериите гледали като на женска работа, макар благодорните дами никога да не били собственички. В отличие от Европа, в Америка смятали времето, прекарано в кафетериите за безцелно изгубено.Тези зведения напомняли повече на таверни, често посещавани от хулигани. Една от най-известните кафетерии била „Зеленият дракон” в Бостън, където се събирали революционно настроени колонисти.

Бостънскo чаeнo парти

Създадено през 1773 г. Провъзгласила кафето за американска национална напитка. В следствие на тази политика на много места из САЩ открили кафетерии, които по-късно се превърнали в мъжки клубове, банки и търговски обединения.
Притокът на европейски преселници помогнал много за популяризирането на кафето. Разширението на кафеения пазар се дължало и на присъединението на големи по площ територии като Флорида и някои провинции в долината на р.Мисисипи.
В порциона на войниците, които се сражавали в Мексиканската и Гражданската войни, кафето съставлявало основна част. Те харесвали „горещата, черна и силна напитка, която помага да вървят без умора”.
В средата на 19в. кафето влязло завинаги в ежедневието на американците. Тогава те употребявали по 3.5 кг. на човек за година, докато европейците употребявали около 600г.

Австрия:

Съгласно историческите записки, жителите на Виена пиели кафе в домашна обстановка още в средата на 1660-те години, а първите кафетерии се откривали през 1680те.
През 1683г. Виена била обсадена от турски армии. Благодарение на украинеца Колчицкий, турските войски претърпяват поражение и им се налага да отстъпят, оставяйки след себе си много екзотични вещи. Сред оставеното имущество бил един вагон, пълен с чували кафе. В знак на благодарност към Колчицкий виенските власти му подаряват кафето и му разрешават да открие първата в страната кафетерия.
По въпроса съществуват няколко истории.Едната твърди, че първо е продавал кафе, обикаляйки по домовете, а според друга той въобще не е открил първото кафе.
Каквато и да е истината- към края на 1680-те години във Виена кафето било много популярно.

Според легендите във Виена се продавали 28 сорта кафе, а интериорът бил специален- високи дървени поставки за вестници, маси с мраморен обков, знаменитите столчета с извити гърбове и крачета.Впоследствие това интериорно решение се разпространило из цяла Европа.
Жителите на Виена били толкова уникални, колкото и кафето в този град.По сведения на писател-очевиодец, техният мироглед изключвал цялата окръжаваща ги действителност.
Друг пък утвърждава, че виенчани не одобрявали свежия въздух и физическите упражнения,а също така не обичали да живеят между четирите стени на домовете си.
Много от мъжете прекарвали свободното си време в любимите си кафетерии, посещавали ги няколко пъти на ден- сутрин, след обед и вечер – за да поиграят шах и да участват в някоя беседа.
Сред посетителите на модерните тогава кафетерии „Шперл” и „Гринштдайл” имало интелектуалци, писатели, политически деятели и художници.Болшинството от тях се продържали към радикалните възгледи.В „Гринштайдл” например, се събирали сподвижници на женската еманципация.
Не отнело много време на модата по отношение на кафето да стигне до други градове, които били по това време във владение на Хабсбургите- Краков, Прага, Будапеща и т.н.
Все пак най-популярни си оставали в столицата, в края на 19в. наброявали повече от 600!

Цикория
Без значение, че холандците биха могли да си позволят да купуват първокласно кафе, техен огромен интерес представлявала цикорията.
Един англичанин, който се занимавал кафе написал, че „ от нея няма никаква полза, тя не дава на напитката нищо друго, освен цвят.”
Смята се, че цикорията се използвала най-вече за смекчаване на действието на кофеина.
Този заместител на кафето добил популярност и във Франция, Германия и Скандинавия.

Холандия:
Холандците или първите крупни търговци на кафе.През 16в. Те започнали да пият кафе в домашна обстановка.
В средата на 1660-те години в Холандия вече се откривали първите кафетерии, но там не било възможно да се пие кафе всяка сутрин.В &

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Препоръчваме Ви тези продукти

..

0,00 лв.

Свързани статии

Спонсорство в благотворителна акция
My Gourmet World е спонсор на Лайънс клуб Варна на традиционното лятно благотворително парти, което ще се състои на 17-ти юли от 20:00 часа в хотел „Астера“, к.к. Златни пясъци. Цел на събитието е осигуряване на средства за апарат за очен скрийнинг на деца над 6 месечна възраст.Събитието ще бъде обявено на сайта на Лайънс клуб тук...
Фестивал "Вино и храна"
12 юни 2015 /петък/: Отворено за професионалисти (ресторантьори и хотелиери) – вход с покани 14:00 – 16:00 ч. Отворено за граждани: 16:00 - 20.00 ч. (вход 5 лв.) Официално откриване: 16:00 ч. Гурме-зона график: 17:00 - 18:00 / 18:00 - 19:00 / 19:00 - 20:00 ч. (куверт 15 лв) 13 юни 2015 /събота/:  Отворено: 12:00 - 20.00 ч. (вход 5 лв.)  Гурме-зона график: 13:00 - 14:00 / 14:30 - 15:30 / 16:00 - 17:00 ч. (куверт 15 лв) &n..
Гръцко кафе
Здравейте, няколко пъти съм поръчвал от Вас и съм много доволен. Радвам се, че има такива хора като Вас, които обичат нещо и се стремят да предлагат истински и качествени продукти. Бихте ли ми изяснили каква е рализката на Гръцкото кафе (Елинико) и останалите. Например Greek coffee Loumidis се продава ужасно скъпо в ebay, а се произвежда от огромна компания. Казвали са ми, че е изпечено много малко и иначе се прави като турското. Може ли да ми предложите нещо подобно? С уважение Е. Дим..
Кафе процеси, или от дървото до чувала
Трябва да призная, че в началото на моята кариера бях изключително фокусиран върху закупуването на кафета, преминали през мокрия процес. Преди да започнем да изпичаме кафетата сами, развивахме дистрибуционна дейност на вече изпечени в чужбина кафета и се опитвахме да ги реализираме в България. Всички кафета, които купувахме, бяха мокри - както моноарабиките, така и блендовете. Търсех за себе си и моите клиенти ясно изразената и характерна висока киселинност. А и понеже консумирам ..
"На кафе" със sofialive.bg
Напоследък, в опита си да преборим успиването през деня, причинено от тежката жега, обръщаме по две-три чаши на ден (кафе, ти какво си помисли). И понеже обичаме да си угаждаме, бързаме да те светнем какво съкровище открихме. Името му е DABOV Specialty Coffee и ще го откриеш на улица Любен Каравелов 58, както и онлайн на www.dabov.bg. А сега внимавай и записвай!Приятелите от Sofialive отново споменават DABOV Specialty Coffee в статия, запознавайки читателите си със Specialty Coffee култура..
Как да приготвим кафе у дома?
Има много начини за приготвяне на кафе, ето и най-популярните:Еспресо машинаДомашните еспресо машини са изключително лесни за употреба, но въпреки това са сложна техника, която за съжаление трудно  може да се сравни с професионалната. Затова често се учудвате, че домашната ви машина не прави кафе, като това, приготвено от професионална.И въпреки всичко, ако сте любител на еспресото, ние Ви предлагаме еспресо смеси, които са специално пригодени за употреба в еспресо машини – д..