Панама Бамбито

Панама Бамбито

Панамската ферма Бамбито е разположена в подножието на едноименната планина. Плодородните вулканични земи в околността са обвити от речен канал. Средната температура в района е по-ниска от тази в страната, а местността е защитена от силни ветрове.
Кафе плантацията Бамбито, била закупена през 1945 година от Алберт Ситон. Не след дълго време тя се оказва негова страст, а обработването й – семейна традиция. През 2006 година фермата е представена на Национално състезание за гурме кафета, на което печели 2-ро място.
Напояването на кафеените насаждения и обработката на кафето става чрез два естествени водоизточника, а събирането на реколтата се извършва на ръка от близо 40 сезонни работника.
След премахване на обвивката от плода, кафето се оставя да изсъхне за 12 часа на слънце. Оставя се да достигане 11-12% влажност на зърното. Всяка от различните партиди кафе се дегустира в самата ферма, като се запазва информацията от дегустацията, датата на прибиране на реколта и процеса на обработка.
Спряхме се на това кафе заради: комплексноста от вкусове на тъмни горски плодове, доминирани от аромата на праскова, на зрял плод кафе и нотки на какао за основа, мек и сладък вкус от захарите на узрелия плод кафе и добре балансирана и подчертана киселинност.
Информация за кафето:

• Държава: Панама

• Регион: Бамбито

• Фермер: Итза и Алберт

• Местоположение: N08.50.558 – W082.36.639

• Сорт: Катура:45%, Катуай:50%, Типика:5%

• Награди: Национално състезание за гурме кафе 2-ро място

• Надморска височина: 1756 m.

• Средна годишна t°: от 10°C до 24°C

• Процес на обработка: мокър

• Реколта: 68 чувала

Вкусов профил:
АРОМАТ: праскова и сладост от плода на кафето
ВКУС: червени горски плодове, какао
ТЯЛО: средно
ПОСЛЕВКУС: приятен с балансирана киселинност

Публикувано от DABOV Specialty Coffee


Свързани статии

В търсене на истината за Етиопското кафе
Днес ще ви разкажем за необикновеното етиопско кафе, известно с невероятния си и запомнящ се вкус.За да може обаче да разберете „специалното” за това кафе, трябва да се върнем малко или доста назад във времето.В тази връзка искам да спомена, че за едно кафеено храстче са нужни поне 3 години, за да достигне пълна зрялост и да дава хубави плодове.Сега си представете тези 3 години наложени върху времева линия от 200 хиляди години, които в човешките представи са огромно като „количество” време..

Коментари към "Панама Бамбито"

Най-нови публикации - Всички публикации

Журито на COE 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители
Журито на Cup of excellence 2017 Коста Рика обяви кафетата-победители Йордан Дъбов се завърна от Коста Рика след участието си от 23 до 26 май в престижния международен конкурс Cup Of Excellence 2017. Той е единствения европейски съдия измежду 22ма международни съдии. Освен него, състават на журито се допълва от двама американци и един новозенландец, като останалата част се заема от представители на Япония и Кореа. Всички кафета, достигнали до финала се оценяват по цвят на изпичан..
DABOV Specialty Coffee вече и в Hombry Shop, Синеморец!
DABOV Specialty Coffee има удоволствието да ти представи уникалния черноморски магазин – Hombry Shop. Ще го откриеш не къде да е, а в Синеморец. Като казваме Синеморец, няма как да не си представяме безкрайната синева на южното ни Черноморие.Традиционно, в Hombry Shop ще намериш крафт питиета, даващи разнообразие от бира и вино. Изключително подходящи за летния сезон. Като ценител на висококачествените напитки, Hombry Shop освен хубави алкохолни питиета вече предлага и хубаво, спец..